Számlázó bejelentése a NAV felé

Amennyiben a FémNyilvántartó programot számlázásra is használják, úgy aktuálissá vált a NAV felé küldendő SZAMLAZO bejelentés.
A bejelentést az adóhatóság felé postai vagy elektronikus formában kell megtenni. Az elektronikus formában való elküldéshez az ÁNYK nevű nyomtatványkitöltő programot szükséges használni. A bejelentéshez szükséges adatlapot – melyet a http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok címről lehet letölteni.
 
A bejelentéshez szükséges adatokat megtalálja a szerződésben, de a könnyebb kitöltés érdekében lejjebb is megtalálja:
 
A SZÁMLÁZÓ nyomtatvány 01(A) részének kitöltéséhez az alábbi információk szükségesek:
Saját fejlesztésű program: N=Nem
Program neve: FémNyilvántartó
Program azonosítója:Fémnyilvántartó_1
Program fejlesztő (gyártó) neve: Auware Kft.
Adószáma: 11727998-2-42
Értékesítő/rendelkezésre bocsátó neve: Auware Kft vagy Auware-Fém Bt. (szerződéstől függően)
Adószáma: Kft: 11727998-2-42  Bt: 24228499-1-42
Program beszerzése: Első Auware-es számlán szereplő teljesítési dátum 
Programhasználat kezdete: Programban kiállított első számla kiállítási dátuma

Magánszemély SZJA levonása, nyilvántartása

2012 január 1-től az SZJA törvény változásai miatt, a fémkereskedőknek a magánszemélyektől vásárolt fémkereskedelmi anyagok után személyi jövedelemadót szükséges fizetniük. A fizetendő adó mértéke fémkereskedelmi anyag értékének a 25%-nak a 16%-a, vagyis 4% lesz.

A nem fémkereskedelmi anyagok (papír, gumi, …) vásárlása után 600.000,-Ft ig lesz adómentes magánszemély részére. Ennek bevallása a magánszemély feladata! A kereskedőknek ezek vásárlása esetén nem kell levonni és megfizetni az adót.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy vételijegyen szerepel fém és nem fém, akkor csak a fém után szükséges adót levonni és megfizetni.

Jelenleg nincsen külön fémkereskedőknek szánt ÁNYK jelentés, ezért nagy valószínűséggel a „1208” as nyomtatványon kell jelezni a fizetendő adót. Ezt a nyomtatványt minden hónapban el kell készíteni és az előző hónapban „szerzett” adót ezen szükséges egy összegben megvallani. Vagyis nem szükséges személyenként az adót megvallani, hanem elég egy összegben.

A FémNyilvántartó program a következő frissítéssel teljesíteni fogja az elvárásokat mind a Vételijegy részről, mind az SZJA kimutatások részéről.

Módosult adótörvény – SZJA változás

2011. november 29.-én megjelent a Magyar közlöny 140. száma, mely közölte a 2011. évi CLVI. törvényt  „Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról„. Ez a törvény a SZJA törvényt módosítja,illetve kiegészíti.

Az adóváltozások a fém és hulladékkereskedőket is érintik. A törvény 14.§ (2) bekezdése kimondja, hogy az SZJA törvényt a következő bekezdéssel kell kiegészíteni:

A magánszemély kifizetőtől – nem egyéni vállalkozóként – fémkereskedelmi engedélyköteles anyag (fémhulladék) átruházására tekintettel szerzett bevételből 25 százalék számít jövedelemnek. Az adót a kifizetéskor a kifizető állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. E jövedelemmel összefüggésben a kifizetőt, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.

Vagyis magánszemélytől való fémhulladék felvásárlás esetén a kifizetendő összegből az összeg 25% a jövedelem és ennek a jövedelemnek kell venni a 16%-os adóját, majd ezt az összeget kell a fémkereskedőnek bevallani és kifizetni a NAV felé.

Például az1.000 Forintért felvásárolandó anyagnak a 25% -os jövedelme 250,- Ft és ennek 16%-os adója 40,- Ft. Vagyis az anyagért 960 forintot szükséges fizetni az eladónak az 1.000,-Ft helyett. A fennmaradó 40,- Forintot a fémkereskedőnek a következő hónapban adóként szükséges befizetni a NAV felé.

 

A törvény a nem fémhulladékokkal kereskedőket is érinti, de a nem fémhulladék után továbbra is a magánszemélynek kell megvallani a szerzett jövedelmet. A törvény kimondja, hogy 600.000,- Ft bevétel felett a magánszemélynek adóznia szükséges. Ennek törvényi része alább olvasható.

“(9) Az (1)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből – ide nem értve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg -, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.”

 

Ezekre a változásokra a FémNyilvántartó programot természetesen felkészítjük, mind vételijegy szinten mind kimutatások szinten!

10 érv, amiért minket válasszon

Összegyűjtöttünk 10 fontos érvet, melyek összefoglalják programunk előnyeit más termékekkel szemben. Kíváncsi, milyen kényelmi szolgáltatásai vannak kedvező áru programunknak? Olvassa el 10 pontunkat!

 1. A legegyszerűbb számítógépeken is működik

  Programunkhoz nem szükséges csúcskategóriás számítógépbe fektetnie, minden funkciót kihasználhat egyszerűbb konfigurációkon is. Míg egyes konkurens termékekhez 100.000 Ft-nál drágább számítógépet írnak elő 2GB memóriával, Önnek elég egy akár használt PC-t beszereznie töredékáron.

 2. Teljesíti a jogszabályi előírásokat

  A program elkészítésekor nem csak a nyilvántartást és űrlap-nyomtatást szabályzó jogszabályozást vettük figyelembe, hanem a kereskedőt érintő előírásokat is. Így figyelmeztet, ha egy művelet végrehajtása előtt értesíteni kell a hatóságot vagy lejárnak a tárolásra vonatkozó határidők.

 3. Egyszerű kezelés

  A program pár perc alatt kiismerhető, nem kíván semmilyen szakképzést, oktatást. Minden funkció kényelmesen billentyűzettel és egérrel is elérhető, ezáltal a gyors adatbevitel garantált.

 4. Ne vegyen többet, csak azt, amire szüksége van

  A program kifejezetten a kisebb hulladékgazdálkodó társaságoknak készült. Ha nem tervezi konténerek térképes nyomonkövetését, akkor minket válasszon!
  Csak azt tartalmazza az alap program, ami Önnek szükséges. Természetesen a program később bővíthető részmodulokkal.

 5. Készítse el és töltse fel jelentéseit olcsón, pillanatok alatt

  Ne fizessen havi több tízezret, hogy a napi, havi zárást elintézzék Ön helyett. Hagyja hogy a program intézze egy kattintással.Programunk erőssége, hogy a beépített bejelentő-modullal fáradság nélkül eleget tehet az előírt adatszolgáltatási kötelezettségnek. A korábban betáplált adatok alapján automatikusan kitölti és interneten feltölti a szükséges űrlapokat vagy lehetőséget ad más gépen feltöltésükre, ha a nyilvántartást végző számítógépen nincs internet-kapcsolat. Programunk ezt mindennel együtt havi 10.000Ft-ért nyújtja Önnek.

 6. Mindennap elérhető támogatás

  Ha kérdése merül fel vagy elakad a program használatában, gyors segítségre van szüksége megsérült adatbázis visszatöltésekor, keressen minket bármikor! Email-en, telefonon vagy a helyszínen a lehető leggyorsabban igyekszünk segíteni.

 7. Folyamatos fejlesztés a vevői igények kielégítése érdekében

  Készen állunk a változó igények és változó jogi szabályozás követésére: programunk frissítései ingyenesen elérhetőek lesznek és egy gombnyomással frissíthetőek az új, bővített verziókra.

 8. Egyedi kéréseket is teljesítünk

  Forduljon hozzánk javaslataival, kéréseivel nyugodtan! Rugalmasságunk megengedi, hogy akár egyedi igényeket is kiszolgáljunk, így téve még kényelmesebbé, gyorsabbá és teljesebbé vállalkozása vezetését.

 9. Hulladékforgalom grafikus elemzése

  A program rendelkezésre bocsátja a statisztika és az elemzés eszköztárát. Kényelmesen lekérdezheti tetszőleges dátumközre  a raktáron lévő, illetve az eladott hulladékokat, az árfolyam-változásokat, melyről mind táblázatos, mind grafikonos formában kimutatást kap.

 10. Legkedvezőbb ár a piacon

  A program a kategóriájában a legolcsóbb. Tisztában vagyunk az új törvényre felkészülés jelentős költségeivel (banki garancia, …), ezért egyáltalán nem kérünk nagy összegű egyszeri díjat a program használatának megkezdéséhez, sőt ingyenes próbaidőt biztosítunk! Amennyiben olcsóbb programot + szolgáltatást talál, mint amit nyújtunk, akkor a különbözetet megfizetjük.