2023 – Változások a fémtörvényben

A mától hatályos, megváltozott fémtörvényt ajánljuk figyelmükbe.

A legfontosabb változások röviden:

  • 15 helyett 45 nap áll rendelkezésre az engedélyköteles anyag átvételéhez – bár az nem az engedély kézhezvételétől, hanem a kiállításától számítódik
  • pontosították a bírsággal sújtható eseteket.

A két frissített jogszabály itt található:

De a változások könnyebb elemzéséhez egy olyan formátumban is közzétesszük, ahol a korábbihoz képesti változások vannak kiemelve:

Egyéb

  • A FémNyilvántartó támogatja a legfrissebb, “RÉSZL” kódnevű OKIR környezetvédelmi bevallási formátumot is.

Boldog és sikeres 2023-at kíván:
    Görög Márton és Szalai Zoltán

Online Számlázás

Kedves Partnereink.

A FémNyilvántartó program támogatja a NAV Online Számla 2.0 adatszolgáltatást.
Május 1-től a programmal csak úgy lehet számlát kiállítani, ha a vállalkozásnak van a NAV Online számla rendszerében technikai felhasználója.
Fontos: Aki a programot nem használja az anyagkiadás számlázására és nem is fogja használni, annak nem szükséges tovább olvasni és a lépéséket végrehajtani.

Ahhoz, hogy a a NAV felé a számlákat el tudják küldeni, ahhoz egy technikai felhasználót kell regisztrálni:
Regisztráció:
https://onlineszamla.nav.gov.hu/
A regisztráció után fog kapni egy:
– felhasználó nevet
– egy jelszót meg kell adni
– egy XML aláíró kulcsot
– egy XML csere kulcsot
Mindegyik adatot gondosan őrizze meg!
Ezeket az adatokat meg kell adni a FémNyilvántartó programban május 1 után az alábbi helyen:
Beállítások -> Adminisztrátor -> Cég adatai -> Majd legalul a Technikai Felhasználó kezelése gomb.

Ezek után a program, amikor egy számla elkészül automatikusan azonnal jelenti a NAV felé.

FémTörvény 2.0

Ma reggel kihirdették a fémtörvény új változatát, mely bár nem a Matolcsy-féle törvényt módosítja, hanem azt hatályon kívül helyezve újat hoz létre, a legnagyobb rettegett változtatásokat mégsem vezeti be (pl. nincs nemzeti fémátvevő). A Varga Mihály-féle fémtörvény pár kiemelt változása:

1) 4 hónap múlva megszűnik a többnapos tárolási kötelezettség

2) a napi jelentésben szerepel a vételár

3) …

A részleteket egy később megjelenő rendelet szabályozza majd. Akárhogy is lesz, a FémNyilvántartót úgy módosítjuk majd, hogy az új szabályozásnak is megfeleljen.

Javasoljuk, hogy olvassa el minden partnerünk, itt érhető el: FemTorveny2013 [pdf] Ezután örömmel vesszük, ha meglátásait megírja email-címünkre, a femnyilvantarto@gmail.com -ra.

Visszajelzések

Felhasználóink visszajelzései magukért beszélnek, ajánljuk figyelmükbe:

[…] Megrendeltük, a vizsgán is átment, 2010. július 12 óta élesben használjuk a programot. Lényegesen egyszerűbb, mint a régi rendszer volt, szinte minden szűrési feltételnek eleget tud tenni, nálam bevállt. Arról nem is beszélve, hogy a fémnyilvántartót igazgató Marci, mint egy “jó tündér” minden nyikkanásomra azonnal reagál, akár hányszor gondban vagyok, vagy voltam, mindent megold. Még a világ végéről is rendberakta a rendszeremet, amikor összeomlott. Hála érte! Bárkinek meleg szívvel merem ajánlani, még annak is aki sosem látott számítógépet! További jó munkát kívánok az Auware dolgozóinak!
RFC Promotion Kft, Mecsek Steel Kft képviseletében: Bőhmné Molnár Beáta (Szekszárd)

A Fémker-Duó Bt  ezúttal is köszöni az Auware Kft. hozzáállását! […] Bármikor fordulhattunk bizalommal Önökhöz, mindenben és mindenkor rendelkezésünkre álltak a mi 2 személyes Bt-nk számára. […] Mert ahhoz nem kell Kft-nek vagy zárt Rt-nek lennünk, hogy a mi érdekeinket figyelembe véve javítsák a Vám-és Pénzügyőrség óhaja szerint. A program tökéletes ezért ajánljuk mindenkinek. […]

Köszönettel az eddigi hozzáállásukat és szakértelmüket.
További sok sikert kívánunk Önöknek !!
Tisztelettel Fémker-duó Bt.

 

Többek között mi vagyunk, akik másik programról áttértek a Fémnyilvántartó programra. Az előző programhoz képest egyszerűbb, teljesen áttekinthető, értelmezhető, csakis az elégedettségünket tudjuk leírni.
Ellenőrzések során más hatóságtól is ez volt a visszajelzés.
Németh Kft, Esztergom

 

A munkatársaimmal együtt teljes mértékben meg vagyunk elégedve a programmal, és a tapasztalataink alapján – szerencsére – a hatóságok is 🙂
Tetszik a hozzáállásuk is, amikor felmerült valamilyen probléma, mindig gyorsan megoldották.
Eszenyi Zoltán, Dorog

 

Köszönjük a készséges munka tempóját, nagyon gyorsan megoldja a problémáinkat.
Amit ez utal is szeretnénk megköszöni, nagyon értékeljük,  nagyon hálásak vagyunk érte.
Nemes Metall Kft, Polgárdi

 

Köszönöm mindenkori segítségüket! Nagyon hálás vagyok érte, hogy nyugodt szívvel telefonálhatok, ha gondban vagyunk.
További sikeres munkát kívánok!
PET-ROLL PARTS KFT.

 

Ezúton szeretnék gratulálni a remek munkához, a kivételesen stabil rendszerhez és a gyors supporthoz.
Nagyon megkönnyíti a napi munkámat.
Köszönettel: Studt Gábor Attila   Metal-Harvest Kft. Telepvezető

„Iránytű a fémtörvényhez” című konferencia beszámoló I. rész

2010. 01. 14-én a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének szervezésében, Budapesten a Bourbon házban megrendezésre került az „Iránytű a fémtörvényhez” című konferencia. A konferencián több százan képviseltették magukat a szakmából, így e rendezvény ezidáig a legtöbb szakmabelit mozgósította.
A konferencia háziasszonya Sárosi Eszter, a HOE elnöke volt, míg a levezetést Horváth Ferenc, a HOE  Vas- és Színesfém Szakosztályának vezetője vállalta.
A konferencián olyan szakemberek vettek részt a („másik oldalról”) törvénykezési, végrehajtási oldalról, mint Dr. Sepsi Tibor, a Miniszter Elnöki Hivatal főosztályvezetője, Dr. Vanner Gábor ezredes, főtanácsos, igazgató, VPOP jövedéki igazgatóság és Járja János alezredes, főtanácsos, megbízott főosztályvezető, VPOP Rendészeti Főosztály.
A konferenciát Horváth Ferenc nyitóbeszéde kezdte, melyben  a konferencia céljaként a fémtörvénnyel kapcsolatos kérdéseink, bizonytalanságok tisztázását jelölte meg.
A Szakosztály vezető kérte, hogy a VP és a szakma szorosan együttműködjön az illegális kereskedők  kiszűrésének érdekében, a törvényi visszaélések megakadályozásában,  valamint, hogy a konferencián konstruktívan vegyünk részt, továbbá kérte a hatóságot, hogy a kezdeti botladozásokra ne sújtsanak le olyan nagy szigorral és a törvényszegőkkel szemben a törvény teljes szigorával lépjenek fel.

A rendezvényen a következő felszólaló Dr. Sepsi Tibor Úr, aki a törvénynek nagy részét előkészítette. Pontokban összefoglaljuk a fontosabb elhangzott információkat.

  • Megemlítette, hogy azért a MeH végezte a törvény gondozását, mert a többi tárca nem érezte magáénak a területet.
  • Említésre került, hogy a törvény létrehozása közben, milyen abszurditások is előfordultak, pl. :állami monopólium visszavezetése. Ehelyett az ismert törvényt kaptuk, amelyet az előadása során ő is elismerte, hogy nem a legjobb törvényi rendelkezés. Kiemelte, hogy ezt a törvény 5 párti konszenzussal fogadták el. Aki túl nehezen teljesíthetőnek érzi az új szabályozást, annak a saját képviselőjénél kellene ezt szóvá tenni – javasolta.
  • Továbbá a beszéde elején felhívta mindannyiunk figyelmét, hogy a törvény, rendelet sokkal nagyobb szigorral sújthatta volna a szakmát. A HOE segítségének köszönhetően a körülmények enyhültek. Például a 15 napos tárolásról 6 napra csökkent, a kaució mértékét sikerült csökkenteni a kiskereskedőknél, … .
  • Előnyként emelte ki, hogy nem kell már se telep engedély, se üzlet engedély, ezek helyett lett a fémkereskedelmi engedélyeztetés.
  • Véleménye szerint a két legnagyobb feladat, ami a fémkereskedőkre hárul, az a fémkereskedelmi anyagok 6 napos tárolási kötelezettsége, valamint a  napi jelentés a VPOP felé. (Nálunk a jelentés küldéssel nincs problémája, egy kattintással el tudja végezni).

A maradék rendelkezésre álló időben értelmezte a fémtörvény egyes paragrafusait.