Változó adószabály: adótartalom levonása

Kedves FémNyilvántartó-használók,

Elkészült a 2012. január 1-től változó adószabályoknak megfelelő FémNyilvántartó, melyet december 29-én reggel egy ingyenes frissítéssel megkapnak. A bruttó összeget, a jogszabály által előírt 4%-nyi adótartalmat és az ezen felüli kifezetendő összeget a program feltünteti (magánszemélyek esetén) a vételi jegyen. A következő mintán a 2300 Ft-os bruttó árból 2210 Ft-ot kell az anyagot hozó magánszemélynek kifizetni és 92 Ft-ot kell emiatt hónap végén a NAV-nak átutalni.

——————-

——————-

A levont adók összesített utalásához segítséget nyújt Önöknek vagy a könyvelőknek a Jelentések menüpont / “Anyagbevételek utáni adóbefizetések” menüpontja. Ezt legjobb tudomásunk szerint egy összegben kell átutalni az államnak, nem emberenként összesítve. Lehetséges, hogy a havi levont adómennyiségekről is kell ANYK-s nyomtatványt kitölteni a fémkereskedőknek, de egyelőre nem érhető el számunkra a szükséges űrlap. Ezt későbbi frissítésekben tudjuk megoldani.

Az “adólevonós” programverzió tehát december 29-től elérhető, de 2011-es teljesítési dátumú vételi jegyeken még nem lesz nyoma.

Visszajelzéseiket, kérdéseiket a napokban elsősorban emailen várjuk – femnyilvantarto@gmail.com

 

Boldog új évet, sok örömöt és sikerest vállalkozást kíván,

Görög Márton és Szalai Zoltán

Hamarosan jön a többgépes verzió! Új fizetési konstrukció!

Kedves fémkereskedők, érdeklődők,

A mai újdonságokat alig tettük közzé, máris dolgozunk a következő újdonságon, mellyel már régóta adósok vagyunk: a több gépről is elérhető nyilvántartással, mellyel akárhány hálózatba kötött számítógépről is dolgozhat ugyanazzal az adatbázissal. Köszönjük türelmüket!

Új fizetési konstrukcióval jelentkezünk a régi mellett: ha nem szeretne a havi / éves fizetéssel bajlódni, egy összegben is megvásárolhatja a program használati jogát. Ez esetben a FémNyilvántartó programot időkorlátozás nélkül használhatja, a frissítésekhez pedig a megrendeléstől számított 3 évig fér hozzá. További részletek az Árak menüpontban és az új Felhasználói Szerződésben a Letöltéseknél.

Az engedélykérelemhez csatolni kell az adatbázis elérési útját, mely egygépes FémNyilvántartó esetén (eddig csak ilyen volt elérhető) a következő:

 • Windows XP esetén:
  • C:Documents and SettingsAll UsersApplication DataFemNyilvantartoconfig_db.sdf és
  • C:Documents and SettingsAll UsersApplication DataFemNyilvantartofem_nyilvantarto_db.sdf
 • Windows Vista, Windows 7 esetén:
  • C:ProgramDataFemNyilvantartoconfig_db.sdf és
  • C:ProgramDataFemNyilvantartofem_nyilvantarto_db.sdf

Írjanak, teszteljenek, essenek túl az ellenőrzésen amilyen gyorsan csak lehet.

A FémNyilvántartók

Terjesztőket keresünk

A FémNyilvántartó program terjesztéséhez vállalkozókat keresünk!
A következő opciókkal:
Mivel a programnál nincsen kezdőbefizetés csak havidíj, ezért a kifizetések a következők szerint alakulnak. A fémkereskedőtől beérkező havidíjból részesedést adunk 18 hónapon keresztül, vagy ha a fémkereskedő felmondja a szerződést, akkor az addig kifizetett hónapig. A részesedés mértéke a következők szerint alakul: 1-7 eladott szoftver között 10%, 7-14 között 15% és 14 vagy több esetén 20%.
A kifizetést számla ellenében tudjuk végrehajtani.
Amennyiben érdekli a fenn vázolt lehetőség, kérjük lépjen kapcsolatba velünk, hogy a többi részletet (szerződést) megbeszéljük!

A gyors engedélyeztetésért

Mindannyian tisztában vagyunk azzal a problémával, hogy amíg a nyilvántartó program nem áll a fémkereskedő rendelkezésére, addig nem kaphatja meg a fémkereskedelmi engedélyt. Sajnos az idő sürgeti Önöket és minket fejlesztőket is, mivel a fémtörvény rendelkezései a már működő cégek számára 2010.04.01-én hatályba lépnek. Szeretnénk türelmüket kérni, mivel teljesen kész programmal az elektronikus űrlapok megjelenéséig (a VP február végére ígéri) elvileg sem jelentkezhetünk, a napi-havi jelentés nélküli program viszont már napokon belül várható!

Milyen megoldással rendelkezünk a problémára?

Az alapprogramunkat, amely a nyilvántartást végzi (nem tartalmazza az automatikus generálású napi és havi jelentéseket) január hó utolsó hetében a VP-hez eljuttatjuk és kérjük a program engedélyeztetését. Így várhatóan február elején már a VP által elfogadott szoftvert tudunk adni. ( A szoftver ingyenesen letölthető és kipróbálható lesz! )

Miért nem a bővített programot kínáljuk?

A VPOP-nak csak február utolsó napjáig kell kiadni a napi, havi bejelentést tartalmazó formanyomtatványt. Ezért nem tartalmazza a programunk a bővített funkcionalitást. Illetve az alapprogram is tovább fog bővülni februárban.

Hogyan lesz elérhető a bővített változat, illetve az alapváltozat további részei?

A program frissítései az internetről letölthetőek, vagy ha a számítógép, amire a programot telepítettük rendelkezik Internet kapcsolattal, akkor a program automatikusan frissíti önmagát.

Melyek azok a funkcionalitások, amelyek az alapprogramból hiányozni fognak januárban?

• A környezeti jelentéseket tartalmazó modul.

• Egy-egy fémkereskedő egyéni igényeit kielégítő informatikai szolgáltatások

Hogyan lehet még február eleje előtt, olyan nyilatkozathoz hozzájutni, ami arról tanúskodik, hogy Önnek rendelkezésre áll egy nyilvántartó program?

Egy nyilatkozatot tudunk az Ön számára kiállítani, ami arról tanúskodik, hogy a program teljesíti a törvényi előírásokat és az Ön tulajdonát képezi. A nyilatkozat jelenleg még nem elérhető. Amennyiben érdekli ez a fajta megoldás, kérjük jelentkezzen!

„Iránytű a fémtörvényhez” című konferencia beszámoló II. rész

A konferencia következő előadója Dr. Vanner Gábor ezredes, VPOP jövedéki igazgatója volt. Az első mondatok között szerepelt, hogy ők ezt a szakmát még nem ismerik, meg kell tanulniuk, úgy mint a fémkereskedőknek a törvényi rendelkezéseket, így kérte a fémkereskedők megértését, és kívánta egy jó partneri kapcsolat kezdetét.

Pontokba szedve az alábbi témák kerültek elő:

 1. A Vám- és Pénzügyőrség felépítése: A hatóság egy 3 szintű rendészeti szerv. A hatóság dolgozói fegyverhordozási engedéllyel bírnak. Minden ellenőrzés alkalmával fegyveres felszereléssel fognak megjelenni, csak a konferenciák alkalmával jelennek meg civil ruhában. A legmagasabb szint a VPOP (országos parancsnokság), ők irányítják, koordinálják az alsóbb szinteket. A középső szint a regionális parancsnokság. Összesen 7 darab, ezek a szervek irányítják az alsóbb fokú szerveket, mint például a Regionális Ellenőrző Központokat (REK).
 2. Az engedély kérelem benyújtásának helye:
  • Az engedély iránti kérelmet a kérelmező székhelye szerint illetékes Vám- és Pénzügyőrség regionális ellenőrzési központjához kell benyújtani. A regionális ellenőrzési központok illetékességi területe a Vám- és Pénzügyőrség honlapján megtekinthető.
 3. Az engedélykérelem benyújtásának előzetes feltételei
  • Az engedélykérelem postai úton történő benyújtása esetén:
   1. A Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról letöltött engedélykérelem nyomtatvány ÁNYK programmal történő kitöltése, és az illetékes regionális ellenőrzési központnak postai úton történő megküldése. (Ebben az esetben a vámazonosító (VPID) szám az engedélykérelem nyomtatványon szereplő adatok alapján kerül kiadásra.)
  • Az engedélykérelem Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan történő benyújtása esetén:
   1. A vámhatóság által kiadott vámazonosító szám (VPID szám) megszerzése. Az igényléshez szükséges nyomtatvány a www.vam.gov.hu weboldalról elérhető.
   2. Amennyiben az ügyfél még nem rendelkezik vele, az Ügyfélkapu regisztráció okmányirodában kérhető. A www.magyarorszag.hu címen elektronikusan is igényelhető, de ilyenkor is be kell menni az okmányirodába.
   3. Az Ügyfélkapu regisztrációt követően, ezen adatok alapján végzett vámhatósági regisztráció az Egységes Ügyfél Címtárban (EÜC).
 4. Az engedélyezési eljárás menete
  • Ideális esetben, ha minden feltételt rendben találnak, az engedélyezés 22 napig tart. A pontatlanságok, hibák miatt csúszhat, de legkésőbb a 68. napon az engedélyt kiadják.
  • Csak szakképzett munkaerő végezheti a kereskedelmet. A szükséges képesítés pontos listájáról ezidáig nem jelent meg semmilyen egyértelmű lista.
  • Az engedélyezési eljárás során a törvényben foglaltak betartását vizsgálják. Tehát például a telephely feltételeit (biztonságos tárolás, szakember van-e, nyilvántartás vezetését, tárolás módját, bank garanciát…)
  • A telephely működését szimbolizáló rajzot (technológia rajz) kell készíteni, hogy a VP munkatársai a telephelyen kiigazodjanak. Erre a rajzra ( nem kell professzionálisnak lennie, mindenki maga megrajzolhatja) az anyag útját kell ábrázolni attól a ponttól kezdve, ahogy beérkezik az anyag egészen addig, ahol a telephelyet elhagyja. A telephelyen levő gépekről is szükséges dokumentációt tárolni.
  • Továbbá az ezredes úr beszélt a pénzügyi garanciáról is. A pénzügyi garanciára vonatkozóakat a következőképpen számítják:
   • 5.000.000,-Ft telephelyenként, de maximum 25.000.000,-Ft
   • Ha a vállalkozás havi árbevétele nem éri el a 25 millió forintot és legalább 2 éve működnek, azoknak 1 millió forint.
   • Ha a vállalkozás havi árbevétele 25 millió alatt van és 2 évnél fiatalabb, akkor telephelyenként 2,5 millió forint, maximum 12,5 millió forint.
 5. Nyilvántartások vezetése
  • Az Excel-ben vezettet nyilvántartást nem fogadják el, mert nem teljesíti az elektronikus tárolás követelményeit. Az elfogadható, ha a nyilvántartás mintáját elkészítik (ilyenkor a nyilvántartás papíralapú lehet csak) és mellékletként beküldik. Ezt engedélyeztetés során hitelesítik.
  • A nyilvántartó program adattartalma az, ami a törvényben foglalva van.
  • Ha egy elektronikus nyilvántartást a VP elfogadott, akkor már csak egy egyszerűsített vizsgálat lesz
  • Az anyagkísérő okmányt háromféleképpen lehet vezetni.
  • Papír alapú vezetés. Ezeket a forma-nyomtatványokat a VP előállítja, és ez megvásárolható.
  • A nyilvántartó programból lehet előállítani. (Az általunk készített program e módon működik)
  • Papír alapú nyilvántartás és PC alapú anyagkísérő okmány előállítását biztosító program.
  • A programmal történő anyagkísérő okmány előállítása esetén a sorszámtartományt a VP-től levélben kell kérni. Igénylésnél egy egyszerű elektronikus levelet kell küldeni, amiben a fémkereskedő VPID száma és neve szerepel, illetve az, hogy mekkora sorszámtartományra van szükségünk.

Üdvözöljük látogatóinkat!

A fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozók biztosan tudják, hogy áprilistól változnak a kereskedelemmel kapcsolatos nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségek. Ezekre a feladatokra alkalmas programunk, mellyel kényelmesen rögzítheti adatait, nyomtathat számlát, készíthet kimutatásokat magának, és jelentheti be pár gombnyomással a Vám és Pénzügyőrségnek a szükséges forgalmi adatokat.