2023 – Változások a fémtörvényben

A mától hatályos, megváltozott fémtörvényt ajánljuk figyelmükbe.

A legfontosabb változások röviden:

  • 15 helyett 45 nap áll rendelkezésre az engedélyköteles anyag átvételéhez – bár az nem az engedély kézhezvételétől, hanem a kiállításától számítódik
  • pontosították a bírsággal sújtható eseteket.

A két frissített jogszabály itt található:

De a változások könnyebb elemzéséhez egy olyan formátumban is közzétesszük, ahol a korábbihoz képesti változások vannak kiemelve:

Egyéb

  • A FémNyilvántartó támogatja a legfrissebb, “RÉSZL” kódnevű OKIR környezetvédelmi bevallási formátumot is.

Boldog és sikeres 2023-at kíván:
    Görög Márton és Szalai Zoltán

Online Számlázás

Kedves Partnereink.

A FémNyilvántartó program támogatja a NAV Online Számla 2.0 adatszolgáltatást.
Május 1-től a programmal csak úgy lehet számlát kiállítani, ha a vállalkozásnak van a NAV Online számla rendszerében technikai felhasználója.
Fontos: Aki a programot nem használja az anyagkiadás számlázására és nem is fogja használni, annak nem szükséges tovább olvasni és a lépéséket végrehajtani.

Ahhoz, hogy a a NAV felé a számlákat el tudják küldeni, ahhoz egy technikai felhasználót kell regisztrálni:
Regisztráció:
https://onlineszamla.nav.gov.hu/
A regisztráció után fog kapni egy:
– felhasználó nevet
– egy jelszót meg kell adni
– egy XML aláíró kulcsot
– egy XML csere kulcsot
Mindegyik adatot gondosan őrizze meg!
Ezeket az adatokat meg kell adni a FémNyilvántartó programban május 1 után az alábbi helyen:
Beállítások -> Adminisztrátor -> Cég adatai -> Majd legalul a Technikai Felhasználó kezelése gomb.

Ezek után a program, amikor egy számla elkészül automatikusan azonnal jelenti a NAV felé.

Számlázó bejelentése a NAV felé

Amennyiben a FémNyilvántartó programot számlázásra is használják, úgy aktuálissá vált a NAV felé küldendő SZAMLAZO bejelentés.
A bejelentést az adóhatóság felé postai vagy elektronikus formában kell megtenni. Az elektronikus formában való elküldéshez az ÁNYK nevű nyomtatványkitöltő programot szükséges használni. A bejelentéshez szükséges adatlapot – melyet a http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok címről lehet letölteni.
 
A bejelentéshez szükséges adatokat megtalálja a szerződésben, de a könnyebb kitöltés érdekében lejjebb is megtalálja:
 
A SZÁMLÁZÓ nyomtatvány 01(A) részének kitöltéséhez az alábbi információk szükségesek:
Saját fejlesztésű program: N=Nem
Program neve: FémNyilvántartó
Program azonosítója:Fémnyilvántartó_1
Program fejlesztő (gyártó) neve: Auware Kft.
Adószáma: 11727998-2-42
Értékesítő/rendelkezésre bocsátó neve: Auware Kft vagy Auware-Fém Bt. (szerződéstől függően)
Adószáma: Kft: 11727998-2-42  Bt: 24228499-1-42
Program beszerzése: Első Auware-es számlán szereplő teljesítési dátum 
Programhasználat kezdete: Programban kiállított első számla kiállítási dátuma

FémTörvény 2.0

Ma reggel kihirdették a fémtörvény új változatát, mely bár nem a Matolcsy-féle törvényt módosítja, hanem azt hatályon kívül helyezve újat hoz létre, a legnagyobb rettegett változtatásokat mégsem vezeti be (pl. nincs nemzeti fémátvevő). A Varga Mihály-féle fémtörvény pár kiemelt változása:

1) 4 hónap múlva megszűnik a többnapos tárolási kötelezettség

2) a napi jelentésben szerepel a vételár

3) …

A részleteket egy később megjelenő rendelet szabályozza majd. Akárhogy is lesz, a FémNyilvántartót úgy módosítjuk majd, hogy az új szabályozásnak is megfeleljen.

Javasoljuk, hogy olvassa el minden partnerünk, itt érhető el: FemTorveny2013 [pdf] Ezután örömmel vesszük, ha meglátásait megírja email-címünkre, a femnyilvantarto@gmail.com -ra.

Visszajelzések

Felhasználóink visszajelzései magukért beszélnek, ajánljuk figyelmükbe:

[…] Megrendeltük, a vizsgán is átment, 2010. július 12 óta élesben használjuk a programot. Lényegesen egyszerűbb, mint a régi rendszer volt, szinte minden szűrési feltételnek eleget tud tenni, nálam bevállt. Arról nem is beszélve, hogy a fémnyilvántartót igazgató Marci, mint egy “jó tündér” minden nyikkanásomra azonnal reagál, akár hányszor gondban vagyok, vagy voltam, mindent megold. Még a világ végéről is rendberakta a rendszeremet, amikor összeomlott. Hála érte! Bárkinek meleg szívvel merem ajánlani, még annak is aki sosem látott számítógépet! További jó munkát kívánok az Auware dolgozóinak!
RFC Promotion Kft, Mecsek Steel Kft képviseletében: Bőhmné Molnár Beáta (Szekszárd)

A Fémker-Duó Bt  ezúttal is köszöni az Auware Kft. hozzáállását! […] Bármikor fordulhattunk bizalommal Önökhöz, mindenben és mindenkor rendelkezésünkre álltak a mi 2 személyes Bt-nk számára. […] Mert ahhoz nem kell Kft-nek vagy zárt Rt-nek lennünk, hogy a mi érdekeinket figyelembe véve javítsák a Vám-és Pénzügyőrség óhaja szerint. A program tökéletes ezért ajánljuk mindenkinek. […]

Köszönettel az eddigi hozzáállásukat és szakértelmüket.
További sok sikert kívánunk Önöknek !!
Tisztelettel Fémker-duó Bt.

 

Többek között mi vagyunk, akik másik programról áttértek a Fémnyilvántartó programra. Az előző programhoz képest egyszerűbb, teljesen áttekinthető, értelmezhető, csakis az elégedettségünket tudjuk leírni.
Ellenőrzések során más hatóságtól is ez volt a visszajelzés.
Németh Kft, Esztergom

 

A munkatársaimmal együtt teljes mértékben meg vagyunk elégedve a programmal, és a tapasztalataink alapján – szerencsére – a hatóságok is 🙂
Tetszik a hozzáállásuk is, amikor felmerült valamilyen probléma, mindig gyorsan megoldották.
Eszenyi Zoltán, Dorog

 

Köszönjük a készséges munka tempóját, nagyon gyorsan megoldja a problémáinkat.
Amit ez utal is szeretnénk megköszöni, nagyon értékeljük,  nagyon hálásak vagyunk érte.
Nemes Metall Kft, Polgárdi

 

Köszönöm mindenkori segítségüket! Nagyon hálás vagyok érte, hogy nyugodt szívvel telefonálhatok, ha gondban vagyunk.
További sikeres munkát kívánok!
PET-ROLL PARTS KFT.

 

Ezúton szeretnék gratulálni a remek munkához, a kivételesen stabil rendszerhez és a gyors supporthoz.
Nagyon megkönnyíti a napi munkámat.
Köszönettel: Studt Gábor Attila   Metal-Harvest Kft. Telepvezető

Változó adószabály: adótartalom levonása

Kedves FémNyilvántartó-használók,

Elkészült a 2012. január 1-től változó adószabályoknak megfelelő FémNyilvántartó, melyet december 29-én reggel egy ingyenes frissítéssel megkapnak. A bruttó összeget, a jogszabály által előírt 4%-nyi adótartalmat és az ezen felüli kifezetendő összeget a program feltünteti (magánszemélyek esetén) a vételi jegyen. A következő mintán a 2300 Ft-os bruttó árból 2210 Ft-ot kell az anyagot hozó magánszemélynek kifizetni és 92 Ft-ot kell emiatt hónap végén a NAV-nak átutalni.

——————-

——————-

A levont adók összesített utalásához segítséget nyújt Önöknek vagy a könyvelőknek a Jelentések menüpont / “Anyagbevételek utáni adóbefizetések” menüpontja. Ezt legjobb tudomásunk szerint egy összegben kell átutalni az államnak, nem emberenként összesítve. Lehetséges, hogy a havi levont adómennyiségekről is kell ANYK-s nyomtatványt kitölteni a fémkereskedőknek, de egyelőre nem érhető el számunkra a szükséges űrlap. Ezt későbbi frissítésekben tudjuk megoldani.

Az “adólevonós” programverzió tehát december 29-től elérhető, de 2011-es teljesítési dátumú vételi jegyeken még nem lesz nyoma.

Visszajelzéseiket, kérdéseiket a napokban elsősorban emailen várjuk – femnyilvantarto@gmail.com

 

Boldog új évet, sok örömöt és sikerest vállalkozást kíván,

Görög Márton és Szalai Zoltán

Magánszemély SZJA levonása, nyilvántartása

2012 január 1-től az SZJA törvény változásai miatt, a fémkereskedőknek a magánszemélyektől vásárolt fémkereskedelmi anyagok után személyi jövedelemadót szükséges fizetniük. A fizetendő adó mértéke fémkereskedelmi anyag értékének a 25%-nak a 16%-a, vagyis 4% lesz.

A nem fémkereskedelmi anyagok (papír, gumi, …) vásárlása után 600.000,-Ft ig lesz adómentes magánszemély részére. Ennek bevallása a magánszemély feladata! A kereskedőknek ezek vásárlása esetén nem kell levonni és megfizetni az adót.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy vételijegyen szerepel fém és nem fém, akkor csak a fém után szükséges adót levonni és megfizetni.

Jelenleg nincsen külön fémkereskedőknek szánt ÁNYK jelentés, ezért nagy valószínűséggel a „1208” as nyomtatványon kell jelezni a fizetendő adót. Ezt a nyomtatványt minden hónapban el kell készíteni és az előző hónapban „szerzett” adót ezen szükséges egy összegben megvallani. Vagyis nem szükséges személyenként az adót megvallani, hanem elég egy összegben.

A FémNyilvántartó program a következő frissítéssel teljesíteni fogja az elvárásokat mind a Vételijegy részről, mind az SZJA kimutatások részéről.