Magánszemély SZJA levonása, nyilvántartása

2012 január 1-től az SZJA törvény változásai miatt, a fémkereskedőknek a magánszemélyektől vásárolt fémkereskedelmi anyagok után személyi jövedelemadót szükséges fizetniük. A fizetendő adó mértéke fémkereskedelmi anyag értékének a 25%-nak a 16%-a, vagyis 4% lesz.

A nem fémkereskedelmi anyagok (papír, gumi, …) vásárlása után 600.000,-Ft ig lesz adómentes magánszemély részére. Ennek bevallása a magánszemély feladata! A kereskedőknek ezek vásárlása esetén nem kell levonni és megfizetni az adót.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy vételijegyen szerepel fém és nem fém, akkor csak a fém után szükséges adót levonni és megfizetni.

Jelenleg nincsen külön fémkereskedőknek szánt ÁNYK jelentés, ezért nagy valószínűséggel a „1208” as nyomtatványon kell jelezni a fizetendő adót. Ezt a nyomtatványt minden hónapban el kell készíteni és az előző hónapban „szerzett” adót ezen szükséges egy összegben megvallani. Vagyis nem szükséges személyenként az adót megvallani, hanem elég egy összegben.

A FémNyilvántartó program a következő frissítéssel teljesíteni fogja az elvárásokat mind a Vételijegy részről, mind az SZJA kimutatások részéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük