Módosult adótörvény – SZJA változás

2011. november 29.-én megjelent a Magyar közlöny 140. száma, mely közölte a 2011. évi CLVI. törvényt  „Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról„. Ez a törvény a SZJA törvényt módosítja,illetve kiegészíti.

Az adóváltozások a fém és hulladékkereskedőket is érintik. A törvény 14.§ (2) bekezdése kimondja, hogy az SZJA törvényt a következő bekezdéssel kell kiegészíteni:

A magánszemély kifizetőtől – nem egyéni vállalkozóként – fémkereskedelmi engedélyköteles anyag (fémhulladék) átruházására tekintettel szerzett bevételből 25 százalék számít jövedelemnek. Az adót a kifizetéskor a kifizető állapítja meg és vonja le, továbbá a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg. E jövedelemmel összefüggésben a kifizetőt, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.

Vagyis magánszemélytől való fémhulladék felvásárlás esetén a kifizetendő összegből az összeg 25% a jövedelem és ennek a jövedelemnek kell venni a 16%-os adóját, majd ezt az összeget kell a fémkereskedőnek bevallani és kifizetni a NAV felé.

Például az1.000 Forintért felvásárolandó anyagnak a 25% -os jövedelme 250,- Ft és ennek 16%-os adója 40,- Ft. Vagyis az anyagért 960 forintot szükséges fizetni az eladónak az 1.000,-Ft helyett. A fennmaradó 40,- Forintot a fémkereskedőnek a következő hónapban adóként szükséges befizetni a NAV felé.

 

A törvény a nem fémhulladékokkal kereskedőket is érinti, de a nem fémhulladék után továbbra is a magánszemélynek kell megvallani a szerzett jövedelmet. A törvény kimondja, hogy 600.000,- Ft bevétel felett a magánszemélynek adóznia szükséges. Ennek törvényi része alább olvasható.

“(9) Az (1)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből – ide nem értve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg -, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot.”

 

Ezekre a változásokra a FémNyilvántartó programot természetesen felkészítjük, mind vételijegy szinten mind kimutatások szinten!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük